ZDRAVLJE

Liječenje jogom alternativno i učinkovito

PODIJ€LI = $HARE

Liječenje i riječ Joga

odnosi se na zajednicu, sklad i ravnotežu. Mnogi oblici ove drevne discipline prakticirali su se u cijelom istočnom svijetu od davnina, a u novije vrijeme udomaćena je i na Zapadu. Počevši od pojave košare [kosha], “naših pet stanja postojanja”. Ovo poglavlje pokazuje kako se joga može koristiti za iscjeljivanje i vraćanje ravnoteže u živčani sustav i promicanje protoka energije kroz tijelo. Joga se opisuje kao stanje opuštene pažnje, a vidjet ćete kako tehnike koje uključuju položaje [asane], disanje [pranayamu] i razrješenje [sankalpa], negativni stavovi i navike koje smo naučili i usvojili ostavljaju prostor za nove pozitivne odnose s okoliš.

LIJEČENJE I SAMOLIJEČENJE

Svima nam je potrebno liječenje, što jednostavno znači promjene na bolje na jednoj ili više razina našeg bića ­_ na fizičkim, energetskim, živčanim, misaonim i stajališnim aspektima. Tih pet razina koje se u jogi nazivaju koše, međusobno djeluju jedna na drugu.

Meditacija i liječenje jogom

KOŠE

Te razine možemo prikazati kao nevidljive slojeve koji zrače prema van iz materijalnoga fizičkog tijela [prva razina]. Energetsko tijelo možemo osjetiti kad prilazimo nekome ili kada netko narušava naš prostor. Živčani sustav dobiva i prepoznaje signale izvana preko naših pet osjetila. Naše misli putuju prostorom pa čak i vremenom. Naši stavovi oblikuju naše sudbine kroz vječnost.

Prekriženih nogu odvojite vrijeme za mirno sjedenje i vizualizirajte koše, kako zrači prema van iz vašeg fizičkog tijela. Trebate sjediti potpuno mirni i opušteni.

Kad meditiramo, postajemo svjesni da pet razina našeg bića i postojanja također teče prema unutra, kontaktirajući s vibracijama duha. Te razine čine ono što jesmo. Uspješno liječenje dovodi nas kao cjelovitu osobu u najbolje moguće stanje sklada i zdravlja liječenjem, ne samo fizičkih simptoma nego i prijeloma energije, živčane neuravnoteženosti, mentalnog preopterećenja ili duboke duševne bolesti koja može djelovati na nas.

VJEŽBANJE JOGE S DJECOM STVARA OSJEĆAJ SNAŽNE POVEZANOSTI

To mijenja čitav naš pogled na život i čak nam omogućava da živimo mirno sa simptomima ili okolnostima koje su prije izazivale veliku uznemirenost.

LIJEČENJE JOGOM

U jogi preuzimamo odgovornost za svoje zdravlje kroz samodisciplinu, samosvijest i potpunu predanost. Samodisciplina jednostavno znači ‘pridržavanje’, redovito vježbanje joge s oduševljenjem i predanošću. Nekoliko uzdaha i istezanja tu i tamo tijekom mirnih trenutaka, uz redovite dnevne vježbe od pola sata idealni su. No, i malo joge bolje je nego nimalo, a i to će ipak s vremenom dati odlične rezultate.

Upisivanje na tjedne sate joge dobra je ideja i može nas potaknuti da dalje razvijamo vlastitu praksu. Samosvijest je ključna za sigurnost u praksi. Joga ne nameće natjecateljski duh, pa tako učimo spoznati i prihvatiti kako se osjećamo danas i kako vježbati ovisno o tom osjećaju. Joga je stanje opuštene pozornosti u svakom trenutku. Samopredavanje znači napuštanje naših ugodnih navika i poznatih stanja uma kako bismo napravili mjesta za one zdravije. Naše tijelo napušta svoje istrošene stanice dok se stvaraju nove. Na isti način moramo odbaciti naša istrošena mišljenja, predrasude, navike, sliku o sebi i ostale terete.

ŽIVČANI SUSTAV

Živčani je sustav povezan sa srednjom košom, koja pak povezuje naša fizička i energetska stanja [ili ‘tijelo’ koše] s misaonim ili stajališnim razinama [ili ‘umnim’ košama]. Taj sustav ima nekoliko grana, a joga djeluje na sve njih.

JOGA NAS UČI DA MOŽEMO SVJESNO IZABRATI OPUŠTANJE

Srednja koša sadržava sve nesvjesne aspekte uma: pamćenje, instinkt i programirane reakcije, kao i živčani sustav koji omogućava svjesnom umu da komunicira s tijelom i pretvara misli u fizička djela. Mozak i kralježnična moždina osiguravaju glavnu ‘autocestu’ za živčane impulse, kojom putuje duž živčanih stanica do i iz svih dijelova tijela. Najvažnije je održavati taj ‘promet’ tako da teče slobodno. Jogom postajemo svjesni s pomoću osjetilnoga živčanog sustava: naš vid, sluh, dodir, okus i miris postaju oprezniji i bolje reagiraju na liječenje. Postajemo vještiji u pokretima kroz motorički živčani sustav koji svakome mišiću govori kako da se stegne i koliko. Čak nam omogućava pristup autonomnomu živčanom sustavu tako da možemo svjesno izabrati kada želimo biti uzbuđeni, podraženi ili opušteni dok održavamo unutarnji mir.

AUTONOMNI ŽIVČANI SUSTAV I LIJEČENJE

Ovaj sustav održava homeostazu [unutarnji sklad] kontroliranjem respiratornog, kardiovaskularnog, probavnog, hormonskog, imunološkog i svih drugih nevoljnih tjelesnih sustava. Njegove dvije komplementarne grane rade zajedno kao akceleratori i kočnice u automobilu. Jedna grana ‘ubrzava’ određene sustave kako bi nam pomogla nositi se s neposrednom fizičkom opasnošću. To je poznato kao reakcija ‘plaši se, bori se, bježi’ potrebna za preživljavanje vanjskih prijetnji. Druga grana bavi se ishranom dugotrajnim održavanjem kroz odmor i popravak, odnosno obnavljanje. Odgovoran je za naše dugoročno zdravlje i opstanak. Većina nas često nije svjesna da nemamo resurse za pružanje oba aspekta u isto vrijeme. Ako previše vremena provodimo u načinu ‘plaši se, bori se, trči’

ODRŽAVAJTE KRALJEŽNICU OPUŠTENOM I GIPKOM DA BISTE ŽIVČANOM SUSTAVU POMOGLI DA OBAVLJA SVOJ POSAO.
Vježbanje i liječenje kralježnice

Budući da nema fizičkog neprijatelja kojega bismo mogli ubiti ili pobjeći od njega, hormoni stresa u našem tijelu ostaju neiskorišteni. Oni se mogu nakupiti do opasne razine i u konačnici izazvati ozbiljne bolesti. Naš živčani sustav može biti izbačen iz ravnoteže, s akceleratorom na na punom gasu gotovo cijelo vrijeme. Može se činiti da je autonomni živčani sustav izvan naše svjesne kontrole. No, srećom, možemo utjecati na njega jogom, koja nam pomaže da ponovo steknemo unutarnji sklad i ravnotežu.

Facebook Comments
error: Content is protected !!