Kod nasU svijetuZANIMLJIVOSTI

Da li ste znali?! Mornar Popaj nije bajka.

PODIJ€LI = $HARE

Taj legendarni čovjek je uživo postojao i on se zvao Frank Roki Figel. Rođen je 1868. u Poljskoj. U mladosti je bio mornar. A kada je umirovljen, radio je u krčmi u gradu Chester. U američkoj državi Illinois, gdje je bio zadužen za čišćenje i održavanje reda u krčmi. Bio je poznat, jer se ćesto se tukao, zbog čega je imao jedno deformirano oko (“Pop-eye”-iskolačeno oko), po čemu je i dobio nadimak. Uvijek je pušio lulu, tako da, dok je pričao, pomjerao je samo jednu stranu usta. Djeca su ga obožavala, a i on njih, pričao im je svoje svoje svakodnevne događaje i bio je zanimljiv. Pripovjedao je o svojim mnogobrojnim avanturama širom svijeta dok je putovao kao mornar. Pričao je kako se često tukao i da nikada nijednu tuču nije izgubio.

Autor crtića

“Popaj”, Elzie Crisler Segar , rođen u Chester, upoznao je Frank-a (Popaja) kada je bio mladić i slušao je njegove događaje sa drugim klincima. Poslije ce Frankiju dodijeliti najvecu mogucu cast, jer je zahvaljujuci Frenku odradio crtic lik slavnog M0rnara P0paja. K0ji će poslije postati popularan i jako poznat u citavom svijetu. Elzie je i dosta kasnije imao kontakt sa Frankom (Popajem) i često mu je pomagao financijski, kada mu je ‘zaškripilo’. Često je govorio kako je Frank uistinu bio kao Popaj, hrabar,neustrašiv i jako dobar čovjek.

Oliva


je takođe postojala. Zvala se Dora Paskel i bila je vlasnica radnje u Chester-u. Fizički i po načinu oblačenja je zaista podsjećala na čuvenu Olivu, tako da nema sumnje da je ona bila inspiracija za ovaj lik.

Facebook Comments
error: Content is protected !!