Koja je najbolja pozicija za san bebe?

PODIJ€LI = $HARE

Miran, zdrav, dubok i slatki san novorođenčeta, osim drugih čimbenika, također ovisi o položaju u kojem je beba tijekom spavanja. Koji je najbolji položaj za spavanje, u koji bebu mama ili tata.
Nakon rođenja, dijete se privikava na novu okolinu, dobija snagu i upoznaje svijet oko sebe. U početku, beba spava puno. Budući da je u rukama “Morfeusa”, dijete raste, razvija, analizira i pamti ono što je vidio i čuo.
Osim toga, u fazi dubokog sna, dijete proizvodi hormon rasta. Da bi beba dobro spavala, majka ga kupa u bujonima bilja, masira, doji prije spavanja i pjeva uspavanku. Međutim, ispada da položaj tijekom spavanja igra važnu ulogu.

Novorođenče Poza Za Spavanje
Mnoge majke mogu dobiti kontradiktorne preporuke o optimalnom položaju novorođenčeta za spavanje. Nedavna anketa o preporučenom položaju za spavanje na našoj web stranici to potvrđuje. Kako da beba najbolje spava? Kakav položaj djeteta treba preferirati tijekom spavanja?

Optimalan polozaj za novorođenčad
Novorođenče se ne može samostalno prevrnuti i odabrati položaj za spavanje, tako da roditelji odlučuju o položaju za spavanje malog djeteta. Nedavna istraživanja pokazala su da spavanje na leđima smanjuje rizik od SIDS – a (sindrom iznenadne smrti dojenčadi).
Prema suvremenim preporukama, to je točan polozaj novorođenčeta tijekom spavanja. Ovo stanje djeteta je najsigurnije.

No, nepravilan polozaj za spavanje novorođenčeta može dovesti do formiranja drijemanja ili plagiocefalije (strabizam i asimetrija lubanje). Da bi se to izbjeglo, preporuča se svake večeri prije odlaska u krevet za promjenu položaja djetetove glave, okrenite ga na jednu stranu, a zatim na drugu, zadržavajući položaj djeteta na leđima.

Ako dijete ima poteškoća zaspati na leđima
Za mnoge djece, položaj u kojem se najlakše smiri, je položaj na bok. Ova poza jedan je od elemenata tehnike smirivanja dojenčadi koju je razvio dr. Harvey Karp . Ako se dijete treba smiriti prije spavanja, stavite ga da zaspi na bok, a zatim ga stavite na leđa u snu.

Ostale dječje poze u snu
Odrasla djeca često vole spavati u lateralnom položaju. Ako ste zamotali malo stariju bebu u Swaddling, ali ona se stalno okreće u neke polozaje, morat ćete prestati koristiti Swaddling zamatanje bebe.
Zdravo dijete treba spavati samo na leđima zbog sigurnosnih razloga. Ne možete koristiti Swaddling (metoda zamatanja djeteta) u slučaju da voli spavati na trbuhu.

Ako dijete spava na trbuhu
Često je dijete tvrdoglavo želi spavati u tom položaju. Mnoga djeca vole spavati na trbuhu. Dakle, dijete se ne probudi masuci rukama, što mu cini bolji san i beba ce spavati cijelu n0ć.
U ovom slučaju, posebno je važno osigurati sigurnost kreveta u kojem dijete spava – prilično tvrdi madrac, uklanjanje bilo kakvih predmeta koje dijete može privući licu, ili učiniti bilo kakve radnje da ne dođe do gušenja.

Sada idemo malo dublje u ovu raspravu.

Spavanje na trbuhu

Postoje dokazi da spavanje na trbuhu može uzrokovati sI D s (sindrom iznenadne smrti d0jencadi). Medjutim, znanstvenici nisu to uspjeli 100% dokazati i nisu potvrdili.
Istodobno, u položaju za spavanje na trbuhu, dijete se osjeća sigurno i lako održava navike spavanja. Bebi je udobno, spava mirnije. Tijekom spavanja, mišići leđa, vrata i ramena ojačavaju se spavanjem na trbuhu.
Lezeci na trbuhu, dijete laganö pödize dönji diö tijela, štö rezultira pöboljsanöm öpskrböm krvi u mözgu.
U ovom slučaju, noge bebe su u ispravnom fiziološkom položaju, široko su razvedene, što je prevencija displazije kuka. Tako lezeci u toplom krevetu, dijete gubi manje topline, tako da se ne smrzava.
Osim toga, gastrointestinalni trakt u položaju na trbuhu djeluje aktivnije, mlijeko se bolje apsorbira, manje je smetnji. Potrebno je staviti bebu na trbuščić barem za vrijeme dnevnog sna.

Spavanje na leđima

Tijekom spavanja na leđima, dijete može slobodno pomicati ruke i noge i okrenuti glavu. Međutim, pokreti novorođenčadi još nisu koordinirani, tako da se djeca često probude i s rukicama izgrebu lice. Izrežite djetetove nokte na vrijeme.
Također možete slobodno zamotati ruke preko noći s pelenama i ostaviti noge labave. Oponašanje nježnog zagrljaja poboljšat će djetetov san. Ne možete staviti bebu na leđa ako ima zacepljen nos.
Takö ce dijetetu biti teze disati, jer zacepljen nös djelömicnö pökriva grlö.

Spavanje sa strane.

Bočni položaj je najčešći za dojenčad koja često pljucka. Stavite iza leđa djeteta namotan frotirni ručnik, deku ili poseban jastuk-valjak. Onda se neće okrenuti na leđa. Jednostavno promijenite položaj djeteta, svaki put ga stavite na drugu stranu.

Spavanje u pölözaju embrija

Nakon nekog vremena nakon rođenja, dijete će pokušati uzeti pozu u kojoj je proveo posljednjih nekoliko mjeseci: povlači noge na trbuh, a ruke pritisne na bradu. No, na kraju mjesec dana dijete bi se trebalo toga odviknuti. Ako se to ne dogodi, trebali biste posjetiti pedijatra i rješiti mišićnu hipertenziju kod djeteta.

Uvjeti Slatkog Sna

  1. Nemojte jako zamatati bebu. Kada je dijete čvrsto umotano u tkaninu, prestaje osjećati noge i ruke, počinje plakati i biti nervozno. Pogoršava cirkulaciju krvi, postoji rizik od hipotermije. To može dovesti do poremećaja spavanja ili nedostatka sna.
    Bölje je öbuci bebu u labav pamucni kömbinezön, a umjesto dekice köristiti omotac s patentnim zatvaracem ili vrecu za spavanje köja se pricvršcuje na ramenima i siri se ka dölje. Takö se dijete möze slöbödno kretati i istödobno se neće ötvöriti nöcu.
  2. Dijete ne treba jastuk, Ne stavljajte omotane pelene ispod glave. Bolje je malo podići madrac ispod glave.
  3. Ako je moguće, nemojte stavljati dijete u krevet odmah nakon jela. Dajte mu priliku za malo aktivnosti, nosite dijete malo na rukama. Dakle, to je bolje, lakše će i mirnije beba spavati noću.

Za kraj
Najbolja poza za spavanje djeteta i odrasle osobe je ona u kojoj se osjeća ugodno i mirno.
Svake večeri dijete mijenja svoju pozu nekoliko puta, to je sasvim normalno.
Ako vaše dijete preferira spavati bez jastuka, nemojte inzistirati. Ako odbija deku, obucite dijete u toplu pidžamu i, ako je potrebno, čarape.
Jakö je bitnö da djetetü büde ügodnö i üdobnö ━ tö je predüvjet za döbar dugi san.

Hvala za vaše vrijeme prövedenö u čitanju övog članka. Pödijelite ga sa svöjim völjenima

Facebook Comments
error: Content is protected !!