VIJESTI

Nesretna zvijerka KUNA ZLATICA vrebajući plijen, skočila na nosač strujnih žica, napravila kratki spoj i uginula na mjestu!

PODIJ€LI = $HARE

U jutarnjim satima, izađem van pred kuću i susjeda me zovne da nešto vidim. Došao sam do nje, a ona mi reče: Pogledaj susjed kolika je velika mačka gore na strujnim žicama. “Ovako veliku mačku još nisam vidjela” – Reče susjeda. Ja pogledam gore i odmah sam primjetio da to nije mačka, nego da se radi o Kuni Zlatici. Jer nema te mačke, koja ima rep toliko debeo, kitnjast i toliko dugačak, a do sada nisam nikada vidio da domaća mačka ima toliko debelo i “bogato” krzno.

U ovom slučaju

kod ove nesretne životinjice, može biti, da ja na strujnom nosaču bila sova, ili neka druga ptica, pa je kuna vrebala, skočila da ju ulovi i napravila na kratki spoj tako što je pala preko žica. Nejasno mi je bilo, na koju foru je zagrizla jednu od žica. Stradala je na mjestu, i ostala je tako visiti na vrh krova, na strujnim žicama, sve dok nisu došli radnici iz HEP-a, pa ju skinuli odozgo.

Kuna Zlatica

Inače, Kuna Zlatica

je noćni lovac. Od sumaraka do zore ona vješto traži svoj plijen i pri tome baš i ne bira. Ovoj zvijerki, plijen su razni glodavci, ptice, zečevi, a zabilježeni su česti slučajevi, da su joj lovina bila mladunčad od Srne, Lanad.

Takođe, nerjetko je viđeno, da su joj plijen bile i odrasle srne, koje su već onemoćale zbog starosti ili bolesti. Nekada davno, ovu lijepu životinjicu su ubijali zbog njenog predivnog i mekog krzna, a to krzno, bilo je “tražena roba” zato, jer je ekstra lagano i ugodno mekano.

Inače, životinje, odnosno divljač, koja su najomiljenija Kuni Zlatici je divljač sisavci, koji uglavnom žive u krošnjama drveća, kao što su puhovi i vjeverice. Oni su joj omiljena hrana. Kuna nerjetko “pljačka” ptičja gnijezda i sladi se s jajima. Uslijed nedostatka hrane u šumi, kuna je čest “gost” na seoskim imanjima i u potrazi je za hranom. A plijen su joj golubovi, kokoške i ostala perad, a u mnogim situacijama zabilježeno je da Kuna rado lovi domaće zečeve, odnosno kuniće.

Nekada davno

kao što smo već naveli, lov na Kunu zbog krzna bio je može se reći masovan. Mnoga mladunčad od Kune, ostajali su bez roditelja, pa prema izjavama živih svjedoka, neki ljudi su uzimali tu mladunčad iz šume, koju su udomili i koja je odrastala na njihovim imanjima. Tako odgojene Kune, premda su može se reći divlje zvijeri, nakon što odrastu kod tih vlasnika, postajale su umiljate i pitome, poput svakog drugog ljubimca, kao što su recimo pas ili mačka…

Inače,

Kuna Zlatica u Hrvatskoj je zakonom zaštićena. Nekada davno prije Kuna je na nekim područjima Balkana i u Hrvatskoj bila može se reći “platežno” sredstvo. Ti meni krzno od Kune, ja tebi neku svoju robu. Mnogi ne znaju, da je upravo zbog toga valuta Republike Hrvatske nazvana Kuna. I, kako kaže ona stara narodna izreka: “Sve dok viđamo Kunu Zlaticu, to bi značilo da je situacija u prirodi još uvijek stabilna” Zbog toga trebamo biti sretni, kada god slučajno vidimo Kunu Zlaticu.

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!