U svijetuZANIMLJIVOSTI

Starac iz Bugarske po imenu Dobri Dobrev, poznatiji kao Dobri djedica…

PODIJ€LI = $HARE

proveo je svoj život tako što je prosio i sav novac koji je dobijao donirao je u dobrotvorne svrhe, u sirotišta, crkve i manastire.

Preminuo je 13. veljače 2018. godine u sto trećoj godini života.

Dobri Dobrev, čovjek koji je izgubio većinu svog sluha u drugom svjetskom ratu, desetljećima je pješačio 25 kilometara dnevno iz svog sela, u svojoj trošnoj odjeći i kožnatim cipelama do grada Sofije ━ putovanje koje je svakodnevno odrađivao pješice sve do nedavno ━ gdje je provodio svakoddnevno prosjačenja novca.

Bio je dobro poznat u časopisima od nekolicine gradskih medijskih kuća, poznat po tome, jer je zahvaljivao svim donatorima, koji su mu darivali novac. Nedavno je otkriveno da je donirao svaki novčić kojeg je sakupio ━ više od 40.000 eura ━ za obnovu oronulih bugarskih samostana i crkava, komunalnih računa u sirotištu. On je živio, isključivo od mjesečne državne mirovine koja je iznosila oko 80 eura i od ljubaznosti drugih, koji su mu ponekad davali novac dok je prosjačio.

Fotografije starog čovjeka s dugom sijedom kosom i bradom poznate su mnogim Bugarima koji su prepoznali pokojnog 103-godišnjeg Dobri Dobrev-a kao poznatu ulogu na ulicama Sofije, gdje redovno i svakodnevno moli za novac. Ono što mnogi nisu znali, tek su nedavno saznali, da Dobrev nije molio za sebe ━ Saznali su da je živio od svoje mjesečne, mizerne mirovine i pomoći prolaznika na ulici Sofije.

Dobrevova slava se sada čula i izvan Bugarske, jer se njegova priča proširirila putem Interneta, kao požar. Mnoge slavne i poznate osobe diljem svijeta, sada pričaju i pišu o pokojnom Dobrev-u i njegovoj nesebičnoj borbi i humanim djelima za druge. Umro je i sa svojim djelima, pomogao je nekomu da ostane živ.
Takav je bio dobrodušni starac po imenu Dobri Dobrev.

Facebook Comments
error: Content is protected !!