ZANIMLJIVOSTI

JESTE LI ZNALI…Da dupini koriste 20% mozga, a ljudi 10%?

PODIJ€LI = $HARE

Istraživanja

su pokazala da je inteligencija dupina veoma jaka. Za razliku od drugi životinja, delfini pokazuju fascinatnu, nevjerojatno jedinstvenu te definiranu osobnost. Mogućnost razmišljanja i planiranja budućnosti im je naprosto zadivljujuće. Dupini imaju toliku sposobnost da vrlo lako mogu naučiti bilo koji jezik, i to samo na temelju simbola, pokreta te različitih zvukova. Nevjerojatno je koliko oni zbunjuju ljude i njihova proučavanja. Najpametnije kopnene životinje su čimpanze. To pretpostavljam da znate. A odnos veličine mozga te tijela dupina je, vjerovali ili ne, veći od odnosa mozga i tijela čimpanze. Jedino živo biće na planeti Zemlji koje ima veći mozak u odnosu na tijelo od dupina, je upravo čovjek.

Njihova veličina

i izgled je gotovo ista kao i kod ljudi, pa čak i sam izgled dijelova mozga jako podsjeća na ljudski. Zbog toga, dupini imaju veoma sofisticiranu povezanost mozga. Oni su nevjerojatne životinje, koje su sa svojom inteligencijom te socijalnom strukturom puno, ali puno bliže ljudima nego bilo kojim drugim životinjama. Oblikom tijela podsjećaju na ribe, međutim, dupini su sisavci. Toplokrvni su, dišu plučima, a ženke svoje mlade hrane sa svojim mlijekom, koje je 40% jače i gušće od npr. svinjskog mlijeka. Hrane se uglavnom sa ribama, a mogu narasti i do 40 metara. Spadaju u skupinu kitova, a najpoznatiji je “Dobri dupin”.

Vjerojatno niste znali, ali dupini imaju razvijen smisao za humor. Uglavnom, izvode nestašluke sa pelikanima i sa kornjačama. Plivaju neprimjetno iza pelikana, te ih neprimjetno čupnu za perje na repu. Sa kornjačama se naprosto obožavaju šaliti. Neprekidno ih okreću oko osi. Zanimljivo je da oni imaju snažno razvijen obiteljski život. Naime, kad beba dolazi na svijet, oko majke se skupe 2, 3 delfina ( npr. baka i teta), postaju “babice” te je štite od mogućih opasnosti. Primjerice, od morskih pasa.

Dok beba prvi puta udiše zrak, čitava obitelj prati ju u stopu. Oni ne piju vodu, iako žive u njoj. Mada, nije im niti potrebna, s obzirom koliku količinu trebaju, a nju crpe iz hrane. Vid im je isti, bili oni pod vodom ili ne. Vrijeme koje provode u moru je negdje oko 4 minute, dok love. A ako se slučajno nađu u nekoj opasnosti, mogu biti i duže od 6 minuta. Oni nikad, ali nikad ne spavaju. Jedna polovica mozga im je uvijek budna, pa se tako izmjenjuju. Žive negdje oko 50ak godina, ženke malo dulje. Prosjek je oko 40ak godina. Mogu se gledati u ogledalu te promatrati vlastite pokrete i izvoditi ih dok se promatraju u ogledalu.

Fascinantno, zar ne?

Neprestano, ali neprestano komuniciraju, pa sa time najvećim stručnjacima otežavaju u dešifriranju njihovog jezika. Najsmiješnije je od svega, što se i oni drogiraju. A zadivljujuće od svega je, da su pravi zavodnici. Sakupljaju morsku travu kako bi napravili nešto što nalikuje buketu cvijeća, te ju potom odnesu svojim damama. Tj. dami. Svaki dupin ima svoje ime, te se dozivaju po imenima, tj. zovu se po zvižducima, svaki je drugačiji. Skloni su samoubojstvu, najčešće je to lupanje u zid ili pak protestiranje jedenjem. Tj. ne jedenjem.

Facebook Comments
error: Content is protected !!