Biljni i životinjski kutak

MOJA LJUBAV PREMA KAKTUSIMA!

PODIJ€LI = $HARE

U proljeće 2013-te

godine dobila sam svoj prvi kaktus, (slika 1) od jedne moje prijateljice, koja me “zarazila sa kaktusomanijom”.
Mislim si, “ma to se samo zalije i super.” Naravno da nisam o njima znala apsolutno ništa, o supstratu, zimskom mirovanju, nametnicima pa čak i o zalijevanju… Jedino što sam znala je jedno veliko ništa.
I zalijevam ja njega, i jadan na kraju tj. ubrzo krepucnuo. Mislim si ja, no dobro, što sam toliko glupa da ne znam jedan običan kaktus održati na životu?! Ta moja prva, početnička i glavna greška natjerala me da dignem dupe, prihvatim se čitanja i učenja o njima.

Cactus Love

I tako je krenulo.

Uđem ja u dvije grupe, kad ono, sve sami “majstori”. E tu ću ja lijepo učiti i usavršavati svoje znanje. Kad ono,luuudilo!!! Sve te slike, svi ti kaktusi u cvatu, sve te boje, svi ti oblici, dlakavi, nedlakavi, pikavci, okrugli, stupasti, ma divota!! Morala sam početi kupovati, nešto me samo tjeralo.. I počinjem ja, ovaj ću, onaj ću, dok jednog trena nisam shvatila: ” Bože, pa ja nemam više kuda hodati.” I pauza. Sad idemo stupanj više, naime, svaki ima ime, a od imena sve počinje, naročito muka sa izgovaranjem i zapamčivanjem. Da napomenem, nije mi tada bio bitan cvijet, kao što mi nije niti sada, bez obzira što se ta ljubav dogodila isključivo gledajući te fascinante cvijetove, nego njihov oblik. Rekoh si: ” Prvo ih održi”, onda jednog dana, oni će te nagraditi. I jesu. Moj prvi procvali (slika 2).

Kaktus, ljubav - Cactus Love

Ne mogu

Vam upisati taj trenutak, taj tren dok se on počeo otvarati pa sve do njegovog potpunog vrhunca. Sve je nestalo, sve brige, svi ti glasovi u glavi, nestali. Samo smo postojali ja i moj Žučko te neopisiva sreća i toplina u mom srcu. Moj zaključak je, da nema boljeg smirenja, od procvalog kaktusa. Jeste da je ovdje uloženo puno truda, živaca i vremena, ali na kraju dok pogledate, sav taj trud se isplati. A sad ja Vas pitam, kako to ne voljeti ? Ma kako?? Svaki ima svoj tretman, svaki ima svoj taj poseban sjaj, taj žar, toplinu, svoje mjesto, kako na polici, tako i u mom srcu. Jel to bolest, opsesija? Ne, to je neopisiva ljubav!

Facebook Comments
error: Content is protected !!